05 de febrer 2007

Nutrients

Els nutrients són substàncies contingudes dins els aliments que menjem, i que el nostre cos selecciona, absorveix i utilitza per tal de nutrir-se i poder realitzar les seves funcions biològiques.
1. Tipus de Nutrients:

Hidrats de Carboni
Greixos
Proteïnes
Minerals
Vitamines
Fitoquímics

2. Les funcions del nutrients són:


















3. Distribució energètica:

Per tal de cobrir les necessitats nutritivves, la distribució de l'energia que consumim segons el nutrient energètic ha de ser:

–55-70% dels Hidrats de Carboni
–20-35% del Greixos
–12-15% de les Proteïnes

Aquesta distribució permet:
1. Aconseguir tots els altres nutrients essencials en proporicions adequades.
2. Cobrir les necessitats plàstiques, reguladores i protectores a part de l’energètica.

4. Necessitats Energètiques:

Hi ha 3 tipus de nutrients que ens aporten energia. L'energia és necessaria pel manteniment de les constants vitals, del calor corporal, del treball muscular. Cal doncs cobrir les necessitats energètiques del nostre organisme per no patir malaties deficitàries, però també s'ha d'evitar l'excés.

Les necessitats diàries de l'adult segons l' activitat física (FAO-OMS) són:

Per exemple, una dona que pesi uns 63 Kg i treballi de professora de llengua, és a dir activitat física lleugera, tindrà unes necessitats energètiques diàries de 2268 Kcal (= 36 x 63)